17 November 2009

How I hate...

Aia care ati citit titlul si aveti IQ-ul peste 80, sariti la paragraful urmator, acum! Ah, tu esti. OK. Iti scriu incet ca stiu ca nu poti citi repede. Stai calm, respira adanc, citeste urmatoarea fraza de cate ori e nevoie ca sa-o intelegi: in aceasta postare, voi scrie despre niste chestii pe care le urasc, cat le urasc, si de ce. More important that what is why. Icsde.

N-am sa scriu despre de toate, ca nu-s destui biti pe internet, totusi e un lucru pe care-l detest atat de mult, incat ma trezesc dimineata mai devreme pentru ca altfel n-am destul timp sa-l urasc. Intr-o axioma a lui Albert Einstein, se spune ca acest lucru nu are capat, asa ca se pot scrie epopei pe acest subiect. E clar ca nu voi face asta, dar o postare pe aici nu strica. Pentru cei care inca nu v-ati prins, este vorba de prostia.

De regula drumul spre facultate e o adevarata aventura. Indiana Jones cu frigiderul si bomba atomica e fix pula pe langa transportul in comun din orasele noastre. Mai ales in orele de varf. Eu n-am masina. N-am nici prieteni bogati si nici pizda, conditii care mi-ar permite sa parazitez un vehicul cu scopul de a ajunge in timp la faculte chiar daca la si 40 inca ma joc cu pula. Stai. Pula si pizda deodata? What ever. Iau autobuzul. Sau mai degraba spus autoabuzul. Asta pentru ca nu ma obliga nimeni sa urc in rahaturile alea pe roti, stiu ce clipe de vis ma asteapta pe ele, dar tot le folosesc.

Ieri pe la 13:30 ajung in statie. Ca de obicei, arunc o privire buna pe fiecare chip, dupa care incep sa-mi alternez privirea intre drum, santierul de vizavi, si curul unei tipe care mai era pe acolo. Undeva intre aceste puncte cardinale, fac ochi cu niste tigani cu priviri ucigase. Make my day, assholes. Peste ceva timp, soseste numarul 20. Nu-i care-mi trebuie, dar e bun si ala, aproape pana-n capatul orasului.

Urc, iar fiecare statie care urmeaza, e ca o etapa a actiunii unui basm. Doar fara balauri si printese, alea. Urca niste fete de liceu. Se invart pe acolo, fug din sus in jos, striga una la alta cu gura mare. Se inghesuie, ma calca in picioare, mai iau cate un cot intre coapse cand trage handicapatul cate o frana brusca sau ne dovedeste talentul sau innascut de a schimba viteze ca un orangutan. Down with the syndrome si ala...

Cand pornim de la statia din Centru, aud cea mai dezgustatoare vorba vreodata. De undeva din spatele meu, pe o voce care vrea sa para ca plange, dar de fapt o ia in cur, incepe un cetatean pe care multi il cunoastem deja: "Stimati crestini, bla bla bla, suflet bun, bla bla bla, Isus Hristos, bla bla bla, Dumnezeu, bla bla bla, mila, bla bla bla, baietelul meu, bla bla bla, <pula mea, ceva ciuma>, bla bla bla, transplant de maduva, bla bla bla, <cateva mii de euro>, bla bla bla, PRO TV, bla bla bla, domnul Tabara, s.a.m.d"

Incep sa-l testez pe nenorocitul asta:
-Tot in decembrie ii salveaza viata si anul asta? Si anul trecut pana decembrie trebuiau stransi banii.
Ala nici nu-mi raspunde direct, ci cu aluzii evidente.
-Unii oameni au sufletul bun, altii doar comenteaza. Dar el nu judeca, pentru ca doar Dumnezeul poate judeca. Cei cu necazuri inteleg despre ce e vorba.
-Auzi ma, am si eu destule necazuri, ca toata lumea, dar nu cersesc pe autobuz.
-Eu nu judec pe nimeni. Doar Dumnezeul poate judeca.
-Cum, bre? De aia avem minti? De aia avem creieri, sa nu judecam fapte si oameni? Dumneata ai grija ce zici!
-Dumnezeul este singurul care poate judeca omul.
-Care Dumnezeu? Is mai multi...
-E doar unul singur, caruia ne inchinam cu toti.

A si coborat repede la urmatoarea statie. Ii futeam una peste bot de mai vorbea aiurea. Un Dumnezeu cunoaste taranul care nu vede decat pana-n capatul nasului. M-a pus pe jar faptul ca ii dadeau cate un leu calatorii. Ca-s prosti. Suporta un fenomen decadent si mizerabil. Treaba fiecaruia ce face in ograda lui, dar pula mea, in locuri publice se poate mai mult bun simt, daca de curatenie nu se ocupa nimeni.

M-a surprins cum nimeni nu s-a gandit ca omul ala face asta de ani de zile. Cred ca un tata care lupta de atat timp pentru sanatatea fiului sau, ar fi deja gata cu plansul si alte mijloace penibile de apelare la mila celor din jur. Ar fi mai barbat, nu? Nimeni nu s-a gandit ca ala face figura asta mai ales in lunile tarzii de toamna. Vine frigul. I'm sure it's not that. Cand l-am intrebat de operatie, nu mi-a raspuns cand e. Indata s-a pus pe aparare si evitarea subiectului. Si nu in ultimul rand, daca era vorba de copilul meu, mi-as rupe spatele cu cat mai multa munca, as face imprumuturi, as lucra sa le platesc, clar ca nu se platesc operatii de transplant de maduva din cersit.

Ideea de munca n-ar trebui sa para atat de stranie pentru un crestin. Stiu ca in Psalmi scrie ca doar Dumnezeul poate judeca inimile oamenilor, si lasand deoparte faptul ca psalmii sunt atribuite unui autor care era un conducator corupt, va intreb unde scrie in Sfanta Scriptura sa nu munciti si sa nu va faceti asigurare de sanatate din timp? Dupa aia degeaba cersiti...

17 comments:

  1. Bine i-ai facut,a meritat-o.Aproape zilnic vine in autobuz cate un pseudo-mut/surd/orb(astia din urma nu prezinta dificultati la urcatul scarilor in bus),incep sa cante,sa recite poezii duhovnicesti si dupaia se plimba printre calatori cu mana intinsa cand majoritatea dintre ei sunt in stare sa munceasca,macar la maturat de strazi,daca nu la spalat pe jos!

    ReplyDelete
  2. Se mai intampla si in tren sa intre unul in compartiment, imprastiand niste hartii pe care scrie ceva ce poate arata asa: "Surdomut, orb, ramas prost si handicapat in urma cutremurului din anul X, sinistrat dupa inundatia din anul Y, somer din secolul al XVII-lea, divortat cu trei copii, rog ajutorul Dumnezeului, cer ajutorul crestinilor, oameni cu inima la loc, sume cuprinse intre 50 de bani si 5 lei, cate mai putine monezi daca se poate, Dumenzeul sa va dea multa multa sanatate, bani, putere, pula sau pizda buna dupa caz."

    Mai bine luati-va niste vitamina C pe banii pe care-i dati cersetorilor sa bea. Si asa va da Dumnezeul sanatate :P

    ReplyDelete
  3. =)))))Si dupaia se duc la chiosc si isi iau tigari.

    ReplyDelete
  4. Esti darnic.Eu as cere iq peste 120.Considerand asta voi fii sigur ca oamenii vor intelege exact de ce eu sunt ateu ,de ce ma pis pe toate religiile din lume ,pt ca niciuna nu este in stare sa-mi redea libertatea gandirii(ar fii budismul dar ala e mai mult o filozofie)si de ce nu cred nici in satana , desi m-ar ispiti sa-l bat si sa-l mananc de foame cu famila mea ce crestini, pt ca e la fel de prost ca si aia care cred in el.Sunt multe..prea multe.Cred ca nici daca stau 200 de ani sa scriu romane si daca violez 7 miliarde de aurolaci tot nu am timp sa spun dc religiile sunt depasite de istorie,si dc cei care isi manevreaza viata ,conform ideilor acestora ,ar trebui sa nu se fii nascut.Oricum tare postul.Ideea principala este ca omul in sinea lui este o fiinta proasta si idioata.Ca si dupa 2000 de ani de la nasterea sau moartea unui presupus Iisus,inca ne mai manevram viata dupa niste psalmi si povesti scrise cu mult dupa moartea lui Iisus.Au trecut 2009 ani de la crearea pamantulul,din ce ne zice biblia ,manca-i-as coperta, si peste 4 miliarde jumate din ce zice stiinta.Si iata ca mai sunt si acum labagii care cred in povestea bibliei si tot aia dau bani la cersestorii ce mimeaza amaraciunea prin diverse tertipuri:miieee foameee,am cancer, am lepra, put.Anyway bv pt post,dar nu cred ca vei ajunge in rai dupa ce l-ai scris:))

    ReplyDelete
  5. Eh... is multe fapte pentru care voi ajunge in iad :P

    ReplyDelete
  6. te-ai luat in gura cu cersetorul? foarte tare.

    ai vazut "Filantropica"? film de tragicomedie romanesc despre mafia cersetorilor.

    l-am vazut in 2002 si de atunci nu mai dau bani. pohta-n cui!

    oare lui Iisus, daca a existat, i-ar fi placut sa se faca o religie dupa el? am asa un vag sentiment ca nu...

    dar e doar parerea mea si raman toleranta fata de alte pareri.

    ReplyDelete
  7. Acel vag sentiment ca nu i-ar fi placut provine din dorinta pentru recluzie si intimitate a societatii moderne care se simte invadat de media si explozia de informatie din ultimile decenii. Daca aceasta societate ar citi mai mult Biblia, sau cel putin Wikipedia, si-ar da seama de numeroasele aluzii "facute de Isus" in legatura cu raspandirea invataturii lui, credinta in Sfantul Duh si cautarea mantuirii.

    Da' gata cu filozofia ca ma bate proprietara xD

    ReplyDelete
  8. esti frustrata rau draga mea. prin injuraturi si tentative de indiferenta incerci sa pari puternica, pe cand esti de fapt foarte sensibila. se vede. ai nevoie de un psihiatru

    ReplyDelete
  9. OMGWTFROFLMFAOBBQ!!!

    @Anon: Nu-ti fa griji, una dintre voci imi spune ca vrea sa ma ajute. Insa tu ai nevoie de un oftalmolog sau dezintoxicare, paremi-se.

    ReplyDelete
  10. tu ai nevoie de ochelari, vorbeam de astraroth :))))

    ReplyDelete
  11. Ai scris la o postare de a mea, chiar dupa un comentariu de mine.

    Ochelari ¬_¬

    ReplyDelete
  12. :)) frustratilor.
    pardon
    frustratelor. [glumesc. dar mi-au picat bine ultimilecommenturi.ca stau si rad ca o proasta].
    in fine.
    eu stau undeva langa oras, mai exact una dintre comunele de la iesire. la fel ca si tine oana, draga, am urcat in bus, pt ca pe jos nu-mi arde a merge. stau ce stau, ajung in oras, dar eu coboram chiar in centru. asa ca in statia din 7 nov intra un tip si incepe cu aceeasi chestie: "fiul meu vladut, are nevoie de transplant de maduva, dumnezeu va iubeste etc etc etc." fara sa-mi dau seama,mi-am tras singura o palma peste frunte, iar tipul s-a oprit brusc din a mai zice ceva. tot autobusul se uita la el si la mine. eu ma uitam urat. desi nu i-am zis nimic. baba de langa mine intinde 5 lei, si se uita urat la mine.
    a facut turul busului si s-a intors iar in fata mea, ca sa coboare in urmatarea statie. l-am fixat inca vreo 2-3 minute, si a mers in fata sa coboare pe langa sofer.
    la care baba imi arunca "nu ai suflet". imi venea sa-i fut un cap in gura si sa-i zic ca ea nu are creier, desi...m-am abtinut.
    sunt foarte enervanti oamnenii de genu, si mai rau e ca toti ne invatam cu chestiile astea si nu mai punem botu. un prieten de-al meu, are o prietena care tocmai a nascut un baietel,si are ceva probleme de sanatate. strangeau fonduri. si eu i-am zis ca nu pun botu. apoi am ramas masca pt ca tipa chiar era in belea,si era internata la spitalul din tg mures,cu baietelul ei.

    ReplyDelete
  13. error.credeam ca oana l-a scris.
    xamphiris,oare era acelasi om?:))
    ala inalt slab si blond?:))

    ReplyDelete
  14. Exact ala e. Cu pulover si adidasi de zici ca si-le a luat de pe Piata Armatei. Anul trecut tot in decembrie era faza ca ori i se opereaza copilu, ori crapa. Anu asta la fel. Interesant cum astia au nevoie de interventii chirurgicale costisitoare chiar in anotimpul in care se baga incalzirea, scumpa dar fara voie.

    ReplyDelete
  15. true. desi anu trecut nu l-am vazut. [sincer ma bucur,ca anu trecut inca aveam mila de oamenii de genu]

    pfoai, da jur, deci cum a inceput sa vobeasca eu am crezut ca au bagat slujba la radio.si cand l-am vazut m-am pleznit din reflex:))

    ma sincer, eu sper sa crape el nu fiuso. oamenii de genu arata mai bine in mormant.

    ReplyDelete
  16. Mda... is foarte fotogenici inramati intre patru scanduri.

    ReplyDelete