09 February 2010

Netu' pizdii

Mai tii minte cand ai descoperit calculatoarele? Mario, Jazz the Jackrabbit, GP2, Mortal Kombat 2, alea? Ai pisat pe tine cand ti-ai dat seama ca lada asta imputita stie mai multe decat clona nenorocita Nintendo care purta nume aiurea gen Terminator 5. Asa-i? Asa-i? Stiam eu. Apoi ai ramas prost cand ai intrat pentru prima data intr-un club de internet si/sau sala de jocuri: Quake, Duke Nukem 3D, Dune 2000, posta virtuala si... da! Poze cu tate mari! Pluteai de fericire cand aveai 50.000 in mana. Le ascundeai in sosete ca si cand te-ai duce la strand. Daca se luau de tine tiganii de pe strada, cu putin noroc dadeai cu curu' de iarba verde si nu de asfalt. Dar banii nu-ti lua nimeni. Dapai ce putulica ta? Te duceai la netclub, sa fim seriosi. La noi se numeau Kiro, Voodoo, Orizont, Europa, Old Gold si Oz. Sunt sigur ca la voi purtau nume si mai belite. Lasa ca stiu.

Jocurile deveneau tot mai interesante si oamenii care le jucau, exact opusul. A venit Starcraft, Quake 2, Half-Life, Diablo 2, Heroes 3, Counter-Strike si Red Alert 2. Ai privit cum unda de electroni care trece pe ecran de zeci de ori pe secunda, parca incet dar sigur ar razui sufletul tovarasilor pana nu mai e nimic in ochii lor decat un mesaj din ala de loz in plic - "mai cauta", "mai incearca", "mai joaca". Intre timp ti-ai dat seama ca putulica ta mai trebuie sa creasca mult, si ca tipele de pe mIRC mint mai rau decat biserica. Las' ca stie nenea. Va vrajeati cu un "ASL" si un "hai sa ne intalnim" si cand ai ajuns aproape de fata locului, ti-ai dat seama ca ori nu e nimeni, ori si mai rau. Apoi au urmat messengeri si alte prostii, dar asta inainte sa-ti dai seama ca ai prea putini prieteni si ca colegii de scoala is la fel de jalnici ca si tine. Te-ai pus pe ganduri, te-ai pus pe fapte.

Ei, daca ai avut norocul sa fii atat de prost incat sa nu tii minte ce s-au petrecut in ultimii ani, sau poate erai intr-o coma, iti zic eu cum sta treaba in ziua de azi. Asculta-l pe nene, ca a vazut destule la vremea lui. Oamenii pe care ii bateau parintii pentru ca se jucau prea mult, au ajuns sa-si bata ei parintii. Motivul? Cam tot acelasi: se joaca prea mult si in prezent. Acuma netul iti permite sa faci mult mai mult ca sa nu te gandesti la cine esti de fapt si cat valoreaza viata ta cu adevarat. Multi oameni au prins ideea gresita cand au auzit pe vreun chat ca "omg dis drugz iz da shitz0rz!!1". Au ajuns sa se stupefieze cu tot felul de ierburi, prafuri, pastile, seminte si ciuperci ca sa fie si ei mai celebrii. Acum cativa ani oamenii erau mai selective despre cui si ce zic. In prezent iti trebe cam 30-40 de minute sa aflii cum se fut si sub influenta carei porcarii (rata adevarului din spusele lor, rareori depasind 40%). Degenerati. Messengerii au devenit noua telefonie cu scop social. Faptul ca aproape nu te costa nimic inseamna ca de cele mai multe ori, discutiile purtate pe aceasta cale valoreaza cam tot atat. Oamenii despre care oricum credeai ca vorbesc prea mult si spun prea putine, probabil sunt intr-o stare orgasmica 24 din 7. In sfarsit te pot spamui si ei, fara griji si pe orice cale gasesc! Ai vazut. Tehnologia se schimba dar omul tot prost ramane. Ambalajul e altul dar consumatorul tot consuma.

Gasesti de toate pe net. Si aia care nu stau pe el, ti se par niste neandertali. Peste tot lumea iti spune ca trebuie sa tii pasul cu evolutia. Trebuie sa-ti cresti degete separate pentru a accesa fiecare site pe care stau oamenii super-hiper-ultra-mega-culi. Va enumerez aici, frumos, acele site-uri pe care sta si nenea ca sa simta ca are centimetrii, virtuali, in plus. Ganditi-va la asta ca un fel de ghid pentru a fute vremea pe net. Dar la greu, caci mai exista Nspe site-uri mici, care nu-ti ofera tocmai un "mindfuck" de interactivitate si in general te plictisesti de ele in mai putin de 30 de minute.

Hi5 zis haifaiv, haicinci sau laba aia
Incep, deci, fara mila, cu cea mai penibila chestie aflata in ciberspatiu la ora actuala. Ce a fost odata un site promitator de socializare virtuala, dar nu si lipsit de gunoaie omenesti pe ici-colo, a cam pierdut orice speranta de a deveni ceva mai mult decat o platforma de reclame stupide si interactiune umana de cel mai jos nivel. Muzica nu mai au. Style-urile s-au dus in pizda. Codurile is reglate (citeste: neadmise) si supportul technic este practic inexistent. Five-uri is dar nu se mai dau. Grupurile is inactive 99% din timp. Pitipoance de paispe ani isi pun pizda in prim plan pe profile picture (aliteratie neintentionata, desigur) si nu-i poti da "report abuse" ca au profilul privat. Tot ce vezi sunt imagini cu idioti semi-imbracati, facute in oglinda WC-urilor publice cu telefonul furat. Ce sa mai zic? Paradisul romanesc!

MySpace zis maispeis sau gheispeis
Sora cu Hi5. Dar sora cea buna. E mai mare, mai frumoasa si mai desteapta. Face o gramada de bani - a real material girl, dar te lasa sa folosesti CSS, deci nu-i nici foarte geloasa, paranoica sau schizo. Lucreaza cu oameni celebrii din strainatate pe cand surioara mica si urata se curveste cu mexicani, romani si indochinezi. Insa nu gasesti foarte multa lume pe aici. Reclame? - am mai zis asta si in alte parti: Hi5 e ca Time Square, Myspace ca un panou publicitar de pe marginea soselii.

Facebook zis feisbuc
Dovada irefutabila ca comunismul functioneaza! Profilul la toata lumea arata la fel. Aproape tot ce gasesti pe site ii facut de useri - ramane putin loc pentru importuri. Toata lumea stie totul despre toata lumea - Securitatea egal informatori. Majoritatea oamenilor poarta nume adevarate si baga poze cu muianele lor - tovarasi buni. Exista libertatea exprimarii - poti scrie orice pe orice perete, nu o iei in freza de la militie, si totul se face cu bun simt. O utopie socialista! Traiasca facebook!

Revenind la critici negative, va zice nenea care-s site-urile mai sunt in voga, care nu-s, si care-i problema cu asta.

deviantART zis dă-VA-iănt-oart pe plai mioritic.
Exemplul perfect a notiunii ca orice lucru bun care se da la toata lumea, nu mai ramane bun. Pe acest site exista o gramada de lucrari artistice pur si simplu geniale. Pe bune. Cateodata ii de necrezut ce poti gasi pe acolo. Dar din pacate, multi oameni au facut si din asta un site unde sa-si bage pozele total lipsite de orice valoare artistica. 80% din volumul operelor de pe site is poze cu tipe care se baga prea mult in seama. Imi spune si mie cineva cand a devenit arta sinonima cu vanitate? O gramada dintre ele au si conturi "stock". Sincer cred ca asta reflecta mai bine valoarea artistica a persoanei lor. Cea mai artistica poza de-a lor ar fi una in care stau intr-o multime de oameni. Preferabil cu spatele.

Last.fm adica lestefem sau lastefem (las'tef**em)
Un fel de Rate Your Music, dar pentru oameni mai prosti, mai lenesi si obsedati de sine. Nu mai stau sa va explic care-i scopul site-ului, va zic doar ca mai nou sufera si asta de pseudo-socio-mania asta care se observa la orice site cu o posibilitate minima de dezvoltare de comunitate. Poti baga o singura poza la avatar, dar nu-i nimica, fa abuz si acolo, cu gustul si moralitatea unei tarfe din Roma antica! Intra pe site fara sa "scrobble"-ezi vreo piesa, fara sa postezi ceva sau sa "tag"-uiesti ceva corect, dar fa-ti zeci si sute de preteni! Sa vada taticu' ce copil destept esti...

Jur, in pula mea, daca Google ar face pasi spre "social networking", in cativa ani ar trebui sa renunte la functiunea "search" ca nimeni n-ar mai folosi asta.

YouTube zis iutub sau iutube
Mi se rupe-n paispe de cum va socializati pe site-ul asta ca mi-e usor sa nu va bag in seama aici. N-am nimica cu site-ul in sine. Sa fiu cinstit, e cel mai bun lucru pe net de la Google si Wikipedia incoace. Dar ar fi de minune daca messengerii ar modera cumva mesajele care contin link-uri la clipuri pe care le-am vizionat deja, si ar raspunde automat persoanei respective cu ceva de genul "mersi, am vazut-o deja, nu-i asa tare faza, te rog nu mai trimite prostii". Sunt Hadnagy Laszlo, si am un vis.

Bun, postarea asta devenise deja prea lunga. Daca te dor ochisorii, hai uite-te la prostia asta, dupa care inchei discursul de azi.



True story. Intr-un final, m-am gandit sa va las niste link-uri utile, cum venea si nea Ceausescu pe vremuri cu Inicatii Pretioase. Daca-mi permite coana preoteasa, de acum incolo, am sa mai revin cu postari despre ce-am mai gasit pe net. Sharing is caring, y'know. Dar asta, totusi, mai rar.

Google - just fucking google it!
Wikipedia - daca ai creier, iti dai seama ce-i aiurea si ce nu-i
Torrentz - ...si nu ma mai intrebati de XYZ
Stock.Xchng - ia vedeti voi
Urban Dictionary - cto kthxbai
Mycroft Project - pentru aia mai "leet" (citeste: utilizatori Firefox).
Learn Something Every Day - un site dragut pentru DZR de "cutenuss"

V-am pupat!

10 comments:

  1. u forgot slashdot :)

    ReplyDelete
  2. De fapt nu stiam ce-i aia pana acuma.

    ReplyDelete
  3. I so miss Haifaiv... *sad face*...
    Toate acele pulete de 14 ani de care ma luam...pitipoancele carora le sarea Jiji in aparare (care a facut parnaie doi ani pentru ca a furat un melc) pentru ca eram o "tarfa invidioasa, urata si proasta". Aaaaaah...si iubeam cum aflam ce facea toata lumea....just one click away....si stiam cam pe toata lumea care misuna pe acolo. Ma rog, the important people. Si imi placea sa citesc si barfele scrise in germana despre mine sau astia din grupul nostru (de parca nu am pularai sa-mi traduca)...I want it back!!!!!!!

    Auzi...da' daca am face noi o noua comunitate?

    ReplyDelete
  4. Las' ca is prea multe comunitati deja :))

    ReplyDelete
  5. Blasfemie!!! Niciodata nu-s prea multe comunitati!!!! :)) Glumesc, desigur.

    In alta ordine de idei, cum iti permiti mai baiete sa scrii "coana preoteasa" cu "p" mic? =)) KIDDING! Nu m-am putut abtine.

    ReplyDelete
  6. Am gresit. Recunosc. Acum ma pedepsesti? *waiting, hoping*

    ReplyDelete
  7. Vengeance shall be miiiine!

    Random thought: tocmai ce am deschis YM dupa o saptamana si am vreo 80 si ceva de mailuri necitite...evident, o sa se mai adune. Sau pun pe cineva sa le citeasca :B

    ReplyDelete
  8. Ce-i cu el?

    Daca ma intrebi de ce nu l-am critizat si pe ala intr-un paragraf, asa cum am facut cu MySpace, deviantART sau YouTube, inseamna ca n-ai citit postarea destul de atent. Nici nu am pretentia asta, dar nu las intrebari neraspunse.

    Daca ma intrebi de ce nu l-am pus pe lista de la sfarsitul postarii, iti spun. E pentru ca nu-l consider un site foarte destept sau util. Mi se pare un site dedicat acelui comportament dezguztator care se observa la lista cu statusuri de pe pagina principala pe Hi5 (site de pe care mi-am sters contul in zilele astea, apropo).

    ReplyDelete