28 April 2009

Tipologiile vecinilor

Stau la bloc intr-un cartier mizerabil unde imi vad tovarasii din copilarie cum fug noaptea cu capace de masini, radiouri si bate de baseball. Si fiindca nu este de ajuns, am vecini groaznici. Nu s-au legat niciodata de mine dar am observat anumite tipologii in randul lor si foarte probabil veti recunoaste aceste tipologii in randul vecinilor vostri.
1. Grupul mosnegilor frustrati.
Se aduna tot timpul pe o banca de langa bloc. Sunt acei mosnegi care duhnesc non stop a spirt tras prin paine si care daca treci pe langa ei si nu esti imbracat la costum sau incheiat la nasturi pana in gat vor susoti intre ei ca esti curva-daca esti fata sau "golan puscarias"-daca esti baiat. Ei au esuat in ale vietii si isi ineaca amarul in sticla dar ei se cred domni respectabili deci au dreptul de viata sau moarte asupra ta.
2. Mama "protectiva".
Este acea fiinta cu glasul rasunator care urla la al ei plod din juma' in juma' de ora ca sa nu se dea jos de pe trotuarul strazii din fata scarii. Ii auzi tziparul din cartieru' vecin...unde si acolo se afla probabil o alta fiinta asemanatoare. Aceeasi fiinta isi bate copilu' cu jind de fiecare data cand intra in casa pentru ca a cazut si si-a murdarit soseta stanga. Nu conteaza ca e plin de sange..."el are nevoie de o lectie".
3. Baba bagacioasa.
Sta mai mereu pe langa bloc si nu face absolut nimic. Doar se uita. Ei bine...asta crezi tu. Ea stie ce gateste Marilena de la 5, ce face barbatu' lu' Patrafira, ce a facut fiica lui X, etc. Sta ca proasta in mijlocul drumului cu pretextul ca "sta la aer". O mai vezi din cand in cand ca vorbeste cu vreo alta vecina. In acea conversatie, cealalta vecina va fi la curent cu tot ceea ce fac oamenii din bloc.
4. Baba bagacioasa 2.
Acest specimen este diferit de primul deoarece acesta va supraveghea tacit oamenii de la balcon.
5. Mosul surd.
Este ala care daca ai schimbat 2 cuvinte cu el te-a pus sa repeti fraza de 10 mii de ori. Ei, nu'i bai. Cu toate astea, e acelasi specimen care isi scoate proteza dentara pentru a urla mai bine la tine ca "azi-noapte ai tras apa de la toaleta si ai facut zgomot". Nu aude niciodata cand vorbesti tare ca sa te auda, dar te va auzi intotdeauna cand il injuri in soapta de la coltul blocului.
6. Strainii.
Acea familie din bloc pe care nimeni nu o cunoaste. Niciodata nu te saluta si nu au treaba cu nimeni. Nici macar babele bagacioase 1 si 2 nu cunosc nimic despre aceasta familie, asa ca isi vor da cu parerea si vor povestii diverse scenarii imaginare ca si cum ar fi adevarate.
7. Golanii.
Sunt puletii aia de maxim 17 ani care o ard la scari de bloc cu tigari cu o cutie de bere la 7 oameni. Stau la scara de bloc ca sa nu-si ia omoru' de la parinti, crezand ca stau bine ascunsi. Ei bine, wrong! Nimic nu e ascuns pentru baba bagacioasa 1 !
8. Tipul bunoc.
Il observi tot timpul de la geam sau cand iesi din scara. Parca e un facut sa apara tot timpul cand iesi tu. Ti se preling incet balele si iti imaginezi viata la bratul lui, in tot acest timp crezand ca el nu te observa si nu stie ce ai tu in cap. Hehe...baba bagacioasa l'a pus la curent.
9. Curva regimentului.
E acea copchila in general de liceu care e vestita in tot cartierul ca se fute pentru seminte. In general se imbraca vulgar, cu fuste scurte si bluze mai scurte, de sub care se revarsa sunci. Poate crezi ca nu e curva....ca o curva in general ar trebui sa fie mai slaba de la atata "munca" de pusa, dar te inseli. probabil sta ca o plosnita pe spate.
10. Barbatul macho.
E acel cacacios care in fiecare saptamana aduce alta femeie acasa. Arata binisor deci are noroc. Cel putin pana si'o iau in bot proastele prea mult si pleaca de langa el. In general acest subiect locuieste singur. Acest lucru il innebuneste, asa ca isi pune femeile sa faca toata treaba in casa. Cand nu are femei, va da cu aspiratorul la 12 noaptea, la 2 noaptea va muta mobila in casa si...dupa caz...pe la 2:30 isi va fute proasta. La 2:35 se culca. Eu am "norocul" ca acest subiect sa locuiasca chiar deasupra mea. Anul trecut m-a inundat de 3 ori. Asta numai anul trecut.
11. Cuplul de pensionari.
Asta trebuie sa fie tipologia mea preferata. De ce? Nu ma refer la pensionarii aia care fiindca nu au slujba stau si se uita in curu' altora, ma refer la cuplul "veteran". Sunt impreuna din liceu iar acum, dupa 50 de ani de casnicie, se plimba impreuna la brat. Li se citeste o bucurie imensa pe chip chiar daca au o pensie mizera si abia pot trai de pe o zi pe alta. Inca se au unul pe altul.
12. Familia de tigani.
Nu are nevoie de descriere.

6 comments:

  1. Cand am stat eu la bloc, majoritatea erau pensionari. Si nu aveam banca in fata blocului pt ca eram chiar vizavi de parcul de pe malul Muresului, asa ca toti se tarsaiau pana acolo. Dar am avut cam de toate tipurile de vecini. Mai putin 12, aia nu i-am avut never ever...thank God...

    ReplyDelete
  2. Ce nebuna esti! ;))
    Cuplul de pensionari ruleaza! ;)) 8->

    ReplyDelete
  3. Si mie-mi plac cel mai mult cuplul de pensionari. Cam asa am si eu la bloc. Cea mai amuzanta faza e cu baba bagacioasa 1 si 2. :)))

    ReplyDelete
  4. hmm..nu stai pe la periferie nu?:)) se mai schimba tipologiile.
    Oricum, in mare ai nimerit-o si imi place fff mult cum scrii :)
    salutari din galati hehehe

    ReplyDelete
  5. fin spirit de observatie
    imi place ca i-ai descris pe toti foarte concis si totusi foarte kinestezic.

    haha la fix am aterizat pe portretul mamei protective dupa ce mi-am barfit vecina...

    ridic degetul mijlociu in sanatatea mamelor protective, care snopesc in bataie copii chiar foarte mici (pentru ca nu au rabdare sa le pareze mofturile cu calm) si care repeta mantra "ai tacut? ai tacut? ai tacut?" cand ele insele au facut copilul sa planga.

    01 mai 2009 21:39

    ReplyDelete
  6. multam de comentarii! asa cum am replicat la replica ta la articolul meu :P nu as zice ca romanii au devenit mai receptivi la roacheri, mai curand s-au obisnuit si spun asta pentru ca omul obisnuit se simte amenintat sau crede ca daca tolereaza pe unul diferit musai tre sa adopte si el obiceiurile lui, paote datorita spiritului de turma... la serviciu, intr-un mediu de munca destul de modern, se uita lumea lung cand vin cu unghiile negre, desi nu exista vreun cod vestimentar... si 1 din 2 amici face un pas inapoi cand afla ca printre altele (nu sunt exclusiv metalista) ascult si chestii dark... anii astia de comunism se poate sa fi fost o cauza majora a dorintei de a condamna pe cel de langa tine si de a-l lua de ciuf sa il asezi in rand cu lumea...

    desi, daca stau sa ma gandesc, poate si prin Amsterdam sunt oameni care au vecini din astia incuiati...

    ReplyDelete