01 August 2009

Tehnici de manipulare [part 1]

Subiectul zilei de azi: "Intoarcerea situatiei in favoarea personala intr-o cearta"

Toti facem asta, dati'va naibii de ipocriti.
Va certati cu sotul/copilul/femeia/cainele/sora.
Discutia:
"-Nu-mi place ce ai facut aici....ai zis [...] si m-a deranjat."
"-Da...dar adu-ti aminte ca si tu ai facut o chestie acum 10 ani..."
Chestia aia facuta acum 10 ani nici n-are treaba cu discutia actuala, asa-i? Cunoasteti cu totii situatia.
Dintr-o data, toata atentia se indreapta asupra voastra cu pasi amenintatori.
Este cea mai cunoscuta tactica de manipulare din cate exista.
Pana si acei oameni care-si asuma responsabilitatea pentru cuvintele/faptele lor folosesc aceasta tactica. De ce? Nu pot sa-mi explic. Si eu fac asta. Si tu faci asta. Este ceva psihologic. E un fel de self-defence system.
In momentul in care tu ii spui unei persoane ce te deranjeaza la aceasta, ea o va considera drept un atac la persoana si pur INCONSTIENT va actiona astfel.

Don't believe me? Try it. Spune cuiva ca te deranjeaza ca nu a spalat vasele, ca a intarziat la intalnire ca bla bla bla. Ce va face? Va zice ca si tu, la randul tau, ai facut asta.
Manipulare.

EVERY living being manipulates. Inconstient sau nu, o facem. Eu recunosc asta. Ce-i drept, incerc sa scap de chestia asta pentru ca nu mi se pare ok, dar e al naibii de greu! E ca un reflex.
Si n-o arde cu d'alea ca "vai ce postare! nu-i adevarat! eu imi asum responsabilitatea!". Asa o fi. Dar nu in cazul asta. Intreaba-i pe oamenii cu care stai in mod constant[parinti, muiere, barbat, sora, frate].

1 comment:

  1. Nu vad cum ar fi asta manipulare in sine. Ai dreptate, intoarcerea vinei e un mecanism de aparare, dar nu neaparat manipulare, cred.

    ReplyDelete